Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας λαχανικών

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας λαχανικών

Αρ. Πρωτ. 17607/08.06.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενοι θάνατοι στη Γερμανία από το κολοβακτηρίδιο E.coli σε λαχανικά. Τα εκατοντάδες κρούσματα, που έχουν αυξηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, όμως, το γεγονός, ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η προέλευση του προβλήματος, αλλά ούτε και ο τρόπος επιμόλυνσης, όπως επίσης και αν πρόκειται για αγγούρια και όχι για μελιτζάνες, ντομάτες και άλλα λαχανικά.

Έως τώρα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει σε διευκρινιστικές οδηγίες προς τους καταναλωτές. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε ελέγχους και να διαβεβαιώσει τόσο τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά στη χώρα μας και να παράσχει εγγυήσεις ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών, αλλά και  το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι των προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών;

Απάντηση Υπουργείου